Výběrová káva


Qava.Coffee - výběrová indonéská káva nejvyššího stupně kvality Grade 1

 

Jsme specialisté na kávu z Indonésie a vybíráme pro Vás tu nejlepší arabiku, kterou odebíráme přímo od farmářů - bez prostředníků a překupníků. Díky trojstupňové kontrole kvality dosahuje naše káva výhradně nejvyššího stupně kvality Grade 1 podle přísných parametrů kávové asociace SCAA. Čerstvě sklizené boby zpracováváme a pražíme tak brzy po sklizni, jak je to jen možné, abychom zachovali jejich plné aroma a bohatou chuť.

Káva z Indonésie

V současné době nabízíme ve spolupráci s pražírnou Quintino's, která působí přímo na Jávě, arabiky ze všech koutů Indonésie. V Indonésii působíme již dlouhá léta, a mohli jsme tak pro vás objevit tu nejkvalitnější indonéskou kávu. Naše jednodruhové kávy i směsi odrážejí unikátní přírodní podmínky a péči farmářů.
Díky obrovské rozloze a rozmanitosti indonéského souostroví se doba sklizně mezi jednotlivými regiony může lišit až o 6 měsíců - proto je nabídka jednotlivých druhů ovlivněna sezónností daného druhu kávy.

Co je výběrová káva

Výběrová káva (z angl. specialty coffee) se vyrábí z nejkvalitnějších kávových zrnek kávovníku arabského (coffea arabica). Na kvalitu zrn má vliv mnoho faktorů včetně geografických a klimatických podmínek. Chuť a acidita kávy jsou silně ovlivňovány obsahem živin v půdě a počasím, a důležitou roli hraje také způsob sběru zrn a jejich zpracování. U vysoce kvalitních káv se plody kávovníku sklízí ručně, takže se vybírají a sklízejí pouze ty uzrálé. Po sběru se káva zpracovává buď suchým, polopromytým nebo mokrým způsobem - výběrová káva se častěji zpracovává mokrým nebo polopromytým způsobem, káva je tak kvalitnější.

Jak se káva hodnotí

U zpracované kávy se testuje její kvalita několika metodami. Nejznámějsí a nejběžnější metodou je samotná degustace kávy, při které se hodnotí její aroma, chuť, kyselost, tělo, dochuť a další vlastnosti a dle těchto kvalit je káva ohodnocena konečným skórem na stupnici 0 – 100 bodů. Podle americké asociace Specialty Coffee Association of America (SCAA) se za výběrovou kávu označuje ta, která obdrží více jak 80 bodů. Při skóre 80 – 84 bodů se káva hodnotí jako velmi dobrá, s body 85 – 89 jako vynikající a s body 90 – 100 jako mimořádně kvalitní. Naše unikátí arabiky pravidelně dosahují skóre 92 bodů a výše, čímž se řadí mezi špičku ve světě výběrové kávy. Jen pro srovnání, běžné kávy v obchodech mají skóre 79 – 50 bodů a většina instatních káv se vyrábí z méně kvalitních káv, které mají méně jak 40 bodů.

V čem je jiná

Důležitým znakem výběrové kávy je záruka jejího původu, který je daný a plně dohledatelný. Uvádí se vždy země a oblast, odkud káva pochází, někdy i název plantáže. Také se dozvíte, kdy byla káva sklizena a jak byla zpracována. U běžných káv prodávaných v obchodech se většinou jejich původ neuvádí. Existuje mnoho druhů výběrových káv, všechny jsou však vysoce kvalitní.