Akční zboží
 Nákupní košík
Košík:je prázdný
bez DPH:0.00,- Kč
s DPH:0.00,- Kč
 Kalkulačka měn

Naše káva

  • Přidáno: 26.09.2017   |   14 čtení / zobrazení

Qava.Coffee - výběrová káva
nejvyššího stupně kvality Grade 1


Vybíráme pro Vás tu nejlepší arabiku a robustu, kterou odebíráme přímo od farmářů - bez prostředníků a překupníků. Díky trojstupňové kontrole kvality dosahuje naše káva výhradně nejvyššího stupně kvality Grade 1 podle přísných parametrů kávové asociace SCAA. Čerstvě sklizené boby zpracováváme a pražíme tak brzy po sklizni, jak je to jen možné, abychom zachovali jejich plné aroma a bohatou chuť.

V současné době nabízíme arabiky ze všech koutů Indonésie. V Indonésii působíme již dlouhá léta, a mohli jsme tak pro vás objevit tu nejkvalitnější indonéskou kávu. Naše jednodruhové kávy i směsi odrážejí unikátní přírodní podmínky a péči farmářů.
 

Co je výběrová káva

 
Výběrová káva (z angl. specialty coffee) se vyrábí z nejkvalitnějších kávových zrnek kávovníku arabského (coffea arabica). Na kvalitu zrn má vliv mnoho faktorů včetně geografických a klimatických podmínek. Chuť a acidita kávy jsou silně ovlivňovány obsahem živin v půdě a počasím. Důležitou roli hraje také způsob sběru zrn a jejich zpracování. U vysoce kvalitních káv se plody kávovníku sklízí ručně, takže se vybírají a sklízejí pouze ty uzrálé. Po sběru se káva zpracovává buď suchým, polopromytým nebo mokrým způsobem. Výběrová káva se častěji zpracovává mokrým nebo polopromytým způsobem, káva je tak kvalitnější.
 

Jak se káva hodnotí

 
U zpracované kávy se testuje její kvalita několika metodami. Nejznámějsí a nejběžnější metodou je samotná degustace kávy, při které se hodnotí její aroma, chuť, kyselost, tělo, dochuť a další vlastnosti. Podle těchto kvalit je káva ohodnocena konečným skórem na stupnici 0 – 100 bodů. Podle americké asociace Specialty Coffee Association of America (SCAA) se za výběrovou kávu označuje ta, která obdrží více jak 80 bodů. Při skóre 80 – 84 bodů se káva hodnotí jako velmi dobrá, s body 85 – 89 jako vyníkající a s body 90 – 100 jako mimořádně kvalitní. Naše arabiky pravidelně dosahují skóre 92 bodů a výše. Pro srovnání, běžné kávy v obchodech mají skóre 79 – 50 bodů a většina instatních káv se vyrábí z méně kvalitních káv, které mají méně jak 40 bodů.
 

V čem je jiná

 
Důležitým znakem výběrové kávy je záruka jejího původu, který je daný a úplně dohledatelný. Uvádí se vždy země a oblast, odkud káva pochází, někdy i název plantáže. Také se dozvíte, kdy byla káva sklizena a jak byla zpracována. U běžných káv prodávaných v obchodech se většinou jejich původ nedozvíte. Existuje mnoho druhů výběrových káv, všechny jsou však vysoce kvalitní.
 

Káva z Indonésie

 
https://www.qava.cz/files/images/maps/map-archipelago-espresso.png

Mandeling Lake Toba        Jemná a lehká s čistou sekundární chutí.
      Ideální pro každou denní dobu.

 
Gayo Aceh     Káva se silným plným tělem, hlubokou chutí a nízkou aciditou.
Ideální po večeři.

Sumatran PeaberryJedinečná chuť, nízká acidita, zemité tóny se silným tělem, chutí a sladkostí.

Java

Výrazná, silná chuť v její původní čisté formě s nepatrnými dřevitými a zemitými tóny, nízkou kyselostí a silným tělem.

Archipelago EspressoPlná krémová směs tmavé pražené prémiové arabiky
se špetkou pikantní robusty.
Všechny jednodruhové kávy... ZDE 

Všechny směsi... ZDE

Q-bags... ZDE